8. SALON PENEČIH VIN Ljubljana

O salonu

Petek trinajsti maj 2022 je bil v Ljubljani drugačen, saj je sijal v soju iskrivih mehurčkov Salona penečih vin Ljubljana. Osma epizoda salona se je odvila v družbi dvajsetih peničarjev, dobrih dvesto obiskovalcev in preko 70 penečih vin na najlepšem ljubljanskem vrtu, na Vrtu Lili Novy in v vrhunski restavraciji Pen Klub-a.  

Glavna sprememba se nanaša na novi lokaciji salonov – tako zagrebški, kakor tudi ljubljanski salon so prestavili iz zavetja mestnih hotelov na prosto, v naravo, na lokaciji, ki se spogledujeta z mestnima parkoma (Maksimirjem v Zagrebu in Tivolijem v Ljubljani) in nudita drugačne pogoje za predstavitev penečih vin. Novi lokaciji sta prinesli tudi nove partnerje, ki so salona nadgradili prvenstveno v kulinaričnem smislu. Za le to je poskrbel renomirani Chef Mojmir Šiftar iz restavracije Pen klub, ki sodi pod okrilje Kaval group. Chef Mojmir Šiftar si je kulinarično nadgradnjo zamislil dvonivojsko – na vrtu Lili Novy so za obiskovalce pripravili različne zalogaje, ki so spremljali peneča se vina, v restavraciji Pen kluba pa so pripravili večhodno večerjo, katere rdeča nit so bila najvišje ocenjena peneča vina letošnjega ocenjevanja mreže Salon of Sparkling Wines.

Salon je tradicionalno imel tudi spremljevalni program v obliki delavnic oziroma vodenih degustacij. Letos sta bili obiskovalcem na voljo dve – ob 16. uri so lahko spoznali najvišje ocenjena peneča vina letošnjega ocenjevanja mreže. Degustacijo z naslovom »Slovenija & Hrvaška: prijateljstvo v kozarcu penečega« je vodila dr. Nina Levičnik, ustanoviteljica mreže SSW, skupaj z gostoma Tihomirjem Koto, vinska kleti Kota, in Davidom Kozincem, vinska klet Kozinc. Dve uri kasneje pa je Miha Istenič, Penine Istenič, na delavnici »Rare vs. Cuvee natura« predstavil dve penini brez dodanega žvepla.

ZASEBNOST: Salon Penečih vin Ljubljana je javni dogodek, ki bo fotografiran bodisi s strani organizatorja, bodisi udeležencev in / ali prisotnih medijev. Z udeležbo na dogodku posameznik privoli v uporabo fotografskega materiala iz salona. Fotografski material iz salona, bo uporabljen za spominsko obeleženje dogodka, za objavo na spletni strani salona in na socialnih omrežjih salona, za medijsko poročanje o dogodku ter promocijske aktivnosti salona. Nobena fotografija ne bo povezana z imenom in priimkom udeleženca. Organizator hrani fotografski material do preklica privolitev oz. omejitve obdelave s strani posameznika.