SALON PJENUŠAVIH VINA Zagreb

U petak 22.4.2022., održan je 5. Salon pjenušavih vina u velikoj dvorani restorana Maksimir, na kojemu se svoja vina predstavili izlagači iz Hrvatske, Slovenije i Italije razdraganim vinskim ljubiteljima i znalcima koji su petak popodne odlučili posvetiti mjehurićima ne obazirući se na sivo nebo. Tijekom priredbe oblaci su se razišli, a uz zvuke filske glazbe  Elme & Admira iz sastava Filmmusicorkestar, ozračje je bilo posebno – i kako su mnogi naglasili, potpuno drukčije od drugih vinskih događaja u Hrvatskoj.

 

Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od jedne etikete, te je broj butelja na kušanju bio oko 100 - prava poslastica za ljubitelje mjehurića.  Uz standardno kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.

 

Prvu radionicu, već tradicionalnoga naziva »PJENUŠAVI SUSRET u ČAŠI: Hrvatska & Slovenija moderirale su organizatorice, dr. Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb. U neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce mreže  -  Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc - polaznici su prepoznavali »šampanjske« note ali i nove utjecaje »terroira« što se posebnom ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od ukomponiranih sorti bila i »žametna črnina«, nekad davno korištena u popularnom »cvičeku«. Na drugoj radionici  »ZAGORSKI I ISTARSKI MJEHURIĆI: Kota & Degrassi« po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota i Moreno Degrassi, predstavivši na taj način i povijest svojih vinarija te  svoje pjenušave pravce, sorte i -  planove za nove pjenušce!

Salon

NAPOMENA: Salon pjenušavih vina Zagreb je javni događaj koji će biti fotografiran od strane organizatora, sudionika i/ili prisutnih medija. Sudjelovanjem na događanju, svaki pojedini sudionik daje privolu za uporabu fotografskog materijala snimljenog na događanju.Fotografski materijal će se koristiti za potrebe promocije događanja, objava na socijalnim medijima i internetskim stranicama salona, objava u medijima i ostalih promocijskih aktivnosti. Niti jedna fotografija se neće povezati s imenom i prezimenom sudionika. Organizator čuva fotografski materijal do opoziva privole ili ograničenja korištenja od strane sudionika.