SALON PJENUŠAVIH VINA Zagreb

U Zagrebu je u petak, 19. ožujka 2021., u hotelu Dubrovnik najavljen 5. Salon pjenušavih vina dvjema edukativnim radionicama. Pred vjernim posjetiteljima (broj kojih je bio ograničen, prema trenutačnim epidemiološkim mjerama) održane su pjenušave radionice: Prirodno & pjenušavo (Hrvatska & Slovenija) i Pjenušavi Kvarner.

Warm Up

Datum: petak, 19.3.2021.

Lokacija: Hotel Dubrovnik, Zagreb

Koordinate

Radionice

dvorana Ban Frankopan (polukat)

17:00 - „Prirodno“ (i) pjenušavo? 
Vodi: dr. Nina Levičnik

Pjenušava vina proizvedena metodom pét-nat, što je skraćenica od francuskog izraza pétillant naturel - prirodno pjenušavo, postaju sve popularnija u svijetu. Tako i kod nas ... Zajedno s voditeljicom Ninom Levičnik, utemeljiteljicom mreže SSW i velikom ljubiteljicom (prirodnih) pjenušavih vina, otkrivat ćemo čari hrvatskih i slovenskih pét-nata. Pronaći ćemo odgovore na pitanje što je zajedničko pojmovima pét-nat, methode ancestrale i colfondo. Pojasnit ćemo što razdvaja, a što združuje klasičnu, tank i pét-nat metodu proizvodnje pjenušavih vina.

Iako se radi o drevnoj metodi proizvodnje pjenušavih vina, njezina renesansa počela je tek prije nekoliko godina. Stoga nije čudno da je među ljubiteljima (pjenušavih) vina (još) dosta nepoznata i da nema puno vinara koji proizvode vina po „méthode ancestrale“. Iako se možda na prvu metoda čini jednostavnom jer ima samo jednu fermentaciju, tomu nije tako. Proizvodnja pét-nata je zahtjevna jer traži savršeno odrađen posao u vinogradu, koji mora biti obrađivan u skladu s prirodom – sve u stilu „manje je više“. Pét-nat je najbolji dokaz da se vino rađa u vinogradu. A konačni rezultat je, ako je sve napravljeno kako treba, esenca terroira u čaši.

19:00 - Pjenušavi Kvarner
Vodi: dr. Žarko Stilin

Znate li da je Kvarner treća hrvatska vinska regija po proizvodnji pjenušaca? Proizvodnja pjenušaca na Kvarneru se spominje još od Napoleonovih dana. U prošlom je stoljeću najrazvikaniji bio pjenušac Bakarska vodica čiji se prezidi i danas obnavljaju te sade se novi vinogradi, a kvarnerski vinari su proizvodili pjenušce koji su se čuvali zakopani u pijesku konoba i pili u posebnim prilikama – uz nedjeljni ručak, dolazak gostiju, krštenja, vjenčanja.


Udruženje Vina Kvarnera danas broji čak 10 proizvođača pjenušaca. S količinom od 55.000 butelja su treći u Republici Hrvatskoj te ostvaruju zapažene rezultate – pobjednik mreže Salon of Sparkling wines i Salona pjenušavih vina Zagreb, najbolji pjenušac istočne Europe Vinitaly, šampioni ocjenjivanja vina Vina od davnina. 

Pjenušci na Kvarneru proizvode se od izvornih sorti pa ćemo kušati pjenušce od sorti žlahtine, belice, jarbole, vina proizvedena charmat i tradicional. metodom, pjenušce odležane pod morem...


O zanimljivostima i posebnostima pjenušavog Kvarnera govorit će tajnik Udruženja Vina Kvarnera, dr. sc. Žarko Stilin, jedan od najzagovorljivijih promicatelja izvornih kvarnerskih vinskih sorti, organizator nekoliko vinskih manifestacija od kojih je najznačajnija Međunarodni eno - gastro festival WineRi.

NAPOMENA: Salon pjenušavih vina Zagreb je javni događaj koji će biti fotografiran od strane organizatora, sudionika i/ili prisutnih medija. Sudjelovanjem na događanju, svaki pojedini sudionik daje privolu za uporabu fotografskog materijala snimljenog na događanju.Fotografski materijal će se koristiti za potrebe promocije događanja, objava na socijalnim medijima i internetskim stranicama salona, objava u medijima i ostalih promocijskih aktivnosti. Niti jedna fotografija se neće povezati s imenom i prezimenom sudionika. Organizator čuva fotografski materijal do opoziva privole ili ograničenja korištenja od strane sudionika.